El Prat de Llobregat fou conegut, durant segles, com “el poble de les febres” ; nom genèric que comprenia malalties tals com el paludisme, la disentería, el tifus i les hepatitis; produïdes pels mosquits i l’aigua no potable. La manca total de condicions higièniques al delta del Llobregat, fins fa ben poc, va causar veritables estralls als nostres avantpassats, indefensos a mercè d´un medi hostil e inclement. Aquestes són petites històries d’aquella gent, marcada per la insalubritat, la pobresa, la incultura, la violencia, el treball i la suor pegada al cos, però sobretot, per un amor desmesurat cap aquesta terra.

dilluns, 11 de febrer del 2013

La Gent del Fang: Jaume Codina i Vilà

Jaume Codina i Vilà
La Gent del Fang és un terme encunyat per l'historiador pratenc Jaume Codina i Vilà, que fa referència a aquelles persones que van viure o treballar, en unes condicions absolutament adverses i hostils (insalubritat, inundacions, incultura, pobresa i violència), en el delta del Llobregat durant el mil.lenni comprès entre l'any 965 (data de la primera aparició documental de la vila del Prat) i l'any 1965. Com no podia ser d'altra manera, he decidit començar aquesta sèrie d'entrades dedicades a la Gent del Fang, homenatjant a aquest incansable investigador i divulgador de la microhistòria que va ser Jaume Codina, per l'abundant i ric llegat que ens ha deixat, sense el qual no tindríem consciència com a poble del nostre passat, present o futur. Ell hagués preferit, segurament, que parlés d'aquells antics pobladors que van lliurar la seva salut i fins i tot la seva pròpia vida a aquesta terra, antany desagraïda, a canvi, gairebé sempre, només de la pròpia subsistència. Però, considero que fer-ho no seria ni ètic ni responsable per part meva, ja que també ells deuen la seva ubicació en aquest petit racó de la microhistòria a aquest insigne e incansable treballador.
BiografiaJaume Codina i Vilà va néixer el 16 de setembre de 1923 al Prat de Llobregat (Barcelona). Fill de Jaume Codina i Codina, secretari del primer sindicat de pagesos del Prat i de Josefa Vilà i Codina. La família Codina és hereva de la nissaga familiar de cal Matet, que ja es troba documentada en el delta del Llobregat des del segle XVIII. El 1948 es va llicenciar en Filosofia i Lletres, encara que el seu interès per la geografia i la història ho portarien més tard a doctorar-se en Geografia, amb la presentació de la tesi El Delta del Llobregat. Gènere i formes de vida dels segles XVI al XX, que va esdevenir la primera tesi redactada en català, presentada al Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona. Jaume Codina i Vilà ha destacat per ser un treballador tan incansable com polifacètic: a las seves activitats habituals com a historiador, filòsof o pedagog -com deia una esquela de l'Ajuntament del Prat de Llobregat-, caldria afegir les seves importants aportacions realitzades a l'àmbit de la geografia i la política. Jaume Codina i Vilà va morir el dia 22 de maig de 2007, a l'edat de 84 anys, deixant-nos un extens i ric llegat bibliogràfic de la nostra història
Docència
La seva dedicació a la docència va començar a l'Acadèmia Pràctica del Sr Martí, on impartia classes de llatí e història. L'any 1950, abans que existissin centres públics d'ensenyament en el municipi del Prat, va fundar una escola pròpia, el Lliceu Pratenc (1950-1972), on va impartir classes tant a alumnes d'ensenyament primari com d'ensenyament mitjà. Entre els anys 1973 a 1982 es va dedicar als alumnes més petits, en el Parvulari Montserrat. La seva altra gran ocupació professional va ser l'arxivística, on es va centrar en la història dels pobles de la comarca del Baix Llobregat, prestant especial atenció al seu poble natal del Prat de Llobregat. Durant els seus darrers anys professionals i fins a la seva jubilació, va exercir el càrrec de tècnic de l'Arxiu Nacional de Catalunya (1982-1988).
La Microhistòria de la comarca del Baix Llobregat
Jaume Codina es considerava a si mateix com un investigador de la microhistòria. Per sobre de tot, li interessava la vida quotidiana de la gent corrent: els seus costums i creences, l'entorn social en què es movien, les seves il.lusions, les seves pors, els seus triomfs i els seus fracassos, les seves aventures i, com no, també les seves desventures ... La seva vocació per aquesta microhistòria li va sobrevenir mentre buscava la data exacta de la butlla de creació de la parròquia que donaria origen al municipi del Prat de Llobregat (estudi que va ser publicat al diari El Prat, l'any 1954). Mentre la salut li ho va permetre, va treballar incansablement en temes del Prat i la resta de pobles de la comarca del Baix Llobregat, el que l'ha portat a ser reconegut com el millor historiador i referent indiscutible de la historiografia de la seva comarca.
Compromís socialJaume Codina i Vilà va ser sempre un personatge molt compromès socialment. Durant el període 1957-1964 va exercir com a alcalde del Prat de Llobregat, càrrec del qual va dimitir. Posteriorment ocuparia en aquest mateix ajuntament tasques de regidor (1974-1978) i de tinent alcalde d'Hisenda (1976-1978). El seu interès per la literatura el va portar a fundar, juntament amb altres pratencs, la revista clandestina Batec (1946) i els diaris locals Prat (1950) i Delta (1978). El seu caràcter emprenedor el va impulsar també a la creació de diferents associacions culturals i civils al Prat de Llobregat i la seva comarca, com ara: l'associació Amics d'El Prat (1956), el Centre d'Estudis del Baix Llobregat (1974), de les quals va ser president durant molts anys, així com altres associacions civils com El Club 4 (1940) o la Xarxa de Altaveus (1943).
Distincions
Jaume Codina i Vilà va ser nomenat Fill Predilecte del Prat de Llobregat l'abril de l'any 1994, en un ple presidit per l'alcalde Lluís Tejedor Ballesteros, antic alumne seu. Un any després, l'any 1995, va ser distingit per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi, pels mèrits i serveis prestats a Catalunya, en defensa de la seva identitat i cultura. Des de l'any 2007, l'Ajuntament del Prat de Llobregat convoca la Beca Jaume Codina i Vilà, en reconeixement a la tasca investigadora i divulgadora duta a terme pel il.lustre historiador. La beca té com a finalitat, la promoció de la investigació sobre aspectes inèdits de les ciències socials i humanes, relacionats de manera directa amb el Prat de Llobregat i el seu entorn.
Bibliografia:Jaume Codina i Vilà publicar, durant la seva llarga i prolixa carrera literària i investigadora, més de trenta llibres i treballs, d'entre els quals podem destacar:
Història d´una Plaça. La Plaça d´el Prat (1960)
Delta del Llobregat. La Gent del Fang (el Prat 965-1965) (1966)
Com neix un poble. El Prat (1718-1807) (1969)
L´Hospitalet del Llobregat (1573-1632) (1970)
El Delta del Llobregati Barcelona. Géneres i formes de vida dels segles XVI-XX (1971)
Les generacions pratenques (1972)
Curs d´introducció metodológica a la historia de l´Hospitalet de Llobregat (1975)
Resum d´Historia d´El Prat (1976)
Un quadern escolar pratenc del segle XVIII (1980)
Història del carrer Ferran Puig (1981)
La inmigració francesa al Delta del Llobregat (1400-1700) (1982)
Els pagesos de provençana (984-1807) (1987-88)
Els santboians.1490 (1990)
Bàndols i bandolers al Baix Llobregat (1580-1630) (1993)
El Rector Bernat Masferrer (1674-1693) i el seu temps (1993)
Inundacions al Delta del Llobregat (1994)
Llibre de politiqueses i curiositats. Memòries de Pau Porcet (1788-1856), pagès de Sant Boi de Llobregat (1995)
Els Prats. Història d´una sang (1996)
Contractes de matrimoni al Delta del Llobregat (segles XIV a XIX) (1997)
Origen i creixement modern de la población (1998)
L´aiguabarreix del microcosmos (1998)
Les famílies santboianes (segles XIV-XIX) (2000)
La vida i la mort al Delta del Llobregat (segles XIV-XIX) (2002)
L´estany d´en Moragues. Naixement d´El Prat de Llobregat (2005)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada