El Prat de Llobregat fou conegut, durant segles, com “el poble de les febres” ; nom genèric que comprenia malalties tals com el paludisme, la disentería, el tifus i les hepatitis; produïdes pels mosquits i l’aigua no potable. La manca total de condicions higièniques al delta del Llobregat, fins fa ben poc, va causar veritables estralls als nostres avantpassats, indefensos a mercè d´un medi hostil e inclement. Aquestes són petites històries d’aquella gent, marcada per la insalubritat, la pobresa, la incultura, la violencia, el treball i la suor pegada al cos, però sobretot, per un amor desmesurat cap aquesta terra.

dilluns, 11 de febrer del 2013

Nen i sargantana

Fotografia: escultura Nen i sargantana

Nen i sargantana o Sargantana -simplement- és una escultura en bronze, de caràcter realista, obra de l'escultor Francisco López Hernández, que es troba exposada en la plaça de la Vila, del Prat de Llobregat. L'escultura, de l'any 1994, mostra a un nen assegut, a mida natural aproximadament, que observa, entre curiós i fascinat, una petita sargantana que hi ha al davant seu. El nen està descalç, amb els peus creuats i vesteix únicament un pantalons curts. Treu el cap a un nou món per a ell: la naturalesa. El que realment destaca, per mi, d'aquesta obra és el realisme del conjunt i sobretot els valors que simbolitza: La innocència de la infància, la curiositat pel món natural i, per sobre de tot, l'amor i el respecte per la natura. Uns valors que tots nosaltres compartim i que, sens dubte, hem de fomentar i mantenir sempre vius.

Fotografia: detall de l´escultura

BiografiaFrancisco López Hernández va néixer el 28 d'abril de 1932 a Madrid, al si d'una família de tradició artesanal orfebre (Tallers López). Els seus primers ensenyaments van venir de la mà del seu pare que, des de molt petit, va avivar-hi la seva vocació com a escultor. Va estudiar a l'Escola d'Arts i Oficis i a l'Escola de Belles Arts de San Fernando, a Madrid. El 1956 va viatjar a Roma, becat pel Ministeri d'Educació per ampliar els seus coneixements artístics. Més tard, residiria també a París i Grècia, on naixeria la seva vocació per l'art clàssic i renaixentista. Ha estat lligat a l'ensenyament en diversos centres com l'Escola de Belles Arts de San Fernando o l'Escola d'Arts i Oficis (Madrid).

Fotografia: detall de la sargantana
Obra
Francisco López Hernánez pertany a l'anomenada escola realista contemporània, de la qual és un dels seus principals exponents amb d´altres artistes com el seu germà Julio López Hernández, Antonio López García i Lucio Muñoz. Algunes de les seves obres estan exposades als principals museus i pinacoteques d'Europa: Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (Madrid), Museu Britànic (Londres), Nova Pinacoteca (Munic), Nacional Gallerie (Berlín), Fundació Juan March (Madrid) o Museu Voor Schone Kunsten (Bèlgica). Entre les seves obres més conegudes destaquen: Úrsula (1956), Esperancita (1963), Dona sota la pluja (1964), Escaladors de la paret nord i Relleu de Madrid (1965), Tapia i gos (1973), Ofelia ofegada (1986) , Monument a Enrique Tierno Galván (1988), Homenatge a l'agent comercial (1998), Monument a José María Escrivá de Balaguer (2001), Monument a Velázquez, Monument a Carles III, el Noble (2004), Monument a Blas de Otero ( 2005) i Monument a Picasso (2008).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada