El Prat de Llobregat fou conegut, durant segles, com “el poble de les febres” ; nom genèric que comprenia malalties tals com el paludisme, la disentería, el tifus i les hepatitis; produïdes pels mosquits i l’aigua no potable. La manca total de condicions higièniques al delta del Llobregat, fins fa ben poc, va causar veritables estralls als nostres avantpassats, indefensos a mercè d´un medi hostil e inclement. Aquestes són petites històries d’aquella gent, marcada per la insalubritat, la pobresa, la incultura, la violencia, el treball i la suor pegada al cos, però sobretot, per un amor desmesurat cap aquesta terra.

dilluns, 11 de febrer del 2013

La ruta del canal de la Dreta (2/3)

SANT BOI DE LLOBREGAT
Un cop arribats a aquesta població començaran les dificultats ja que el canal travessa el centre urbà, apareixent i desapareixent com el Guadiana, fins a desembocar al Parc Agrari del Baix Llobregat. Nosaltres haurem de continuar per l'antiga BV2002 que ara rep el nom d'avinguda de Barcelona i després carrer de Soler; deixarem a la nostra esquerra l'estació de FGC "Molí Nou. Ciutat Cooperativa" i continuarem avançant pel carrer del Doctor Antoni Pujades, que passa pel costat del parc sanitari de salut mental "Sant Joan de Déu" i s'endinsa en el centre urbà. En la intersecció amb el carrer Carles Martí i Vila haurem de continuar a la nostra esquerra, en direcció a l'estació de FGC "Sant Boi". Un cop aquí, el canal passa sota l'estació de tren i desapareix al Parc Agrari, fent impossible el seu seguiment, de moment ...

Comporta al Canal de la Dreta. Sant Boi de Llobregat

Nosaltres continuarem pel carrer Josep Torras i Bages, a la nostra dreta, i després girarem a l'esquerra pel carrer Avinguda Maria Girona fins a convergir amb el carrer Hospital, on podrem fer una parada històric-cultural per visitar les termes romans privades més ben conservades de Catalunya, que daten del segle II, i el museu de Sant Boi, situat a escassos metres.

Un cop alimentat l'intel • lecte i emplenada la cantimplora, vorejarem la plaça de Can Terelló i continuarem pel carrer de Bonaventura Calopa fins a la confluència amb el carrer de Mossèn Pere Tarrés, que haurem de seguir a la nostra esquerra, travessant la carretera de la Santa Creu de Calafell fins al carrer Saragossa (darrere d'una coneguda casa de cotxes). Continuarem per aquest carrer fins arribar a una calçada, a l'altura del carrer València, que parteix, a la nostra esquerra, sota la C-245, en direcció a "Camí de Cal Penyasco. Garden L'Aralia". Per fi ens haurem endinsat al Parc Agrari del Baix Llobregat i hem retrobat al fugisser canal de la Dreta.

Termes de Sant Boi

PARC AGRARI DEL BAIX LLOBREGAT
De nou ha aparegut el canal de la Dreta, amb el cabal d'aigua ara més reduït per les múltiples derivacions a les quals s'ha vist sotmès. Seguim pel camí de cal Jové, perdent de nou de vista al canal, i girem després, a la nostra dreta, pel camí de cal Penyasco, on la masia del mateix nom s'aixeca imponent a la nostra esquerra. Continuarem avançant, deixant enrere la masia de cal Maurici i de cal Tombarella, on girarem de nou a la nostra dreta per retrobar-nos de nou, a uns cent metres, amb la històrica conducció de reg, que discorre ara perpendicular al nostre trajecte. Continuem avançant fins retrobar-nos amb el camí de cal Jove, paral.lel a l'autopista de Pau Casals i a la carretera del Prat (C 31c), que haurem d´agafar a la nostra esquerra, en direcció al Prat de Llobregat. En arribar a la bifurcació prendrem el ramal de l'esquerra, "Camí de can Ferrers", on, a uns cinquanta metres, tornarem a retrobar-nos amb el canal que discorre a la nostra esquerra, entre camps de conreu, passa sota els nostres peus i realitza un gir a l'esquerra per desaparèixer, poc després, sota les autopistes. Seguim avançant per l'Anella Verda del Prat fins a la intersecció, on girem a la dreta, igual que en la següent intersecció, fins al camí del Sorral que discorre paral.lel al riu, sota el pont de l'Autopista de Pau Casals. S'haurà de seguir aquesta via, a la nostra dreta, fins a l'entrada de l'aparcament, on agafarem el desviament que neix a la nostra esquerra, paral.lel al riu. Abans d'arribar al pont de l'autovia de Castelldefels ens desviarem a la dreta cap a "El Prat Nucli urbà" fins travessar el pont del ferrocarril, on ens endinsarem, a la nostra dreta, al nucli urbà, per l'avinguda Josep Anselm Clavé. Continuarem sense tornar a veure el canal fins endinsar-nos en la zona agrària.
 


EL SALT DE LA MOSSET
Si la curiositat ens embarga, podem fer un parèntesi en el nostre recorregut per visitar el Salt de la Mosset, encara que no és recomanable, ja que suposaria una desviació del nostre trajecte d'uns 2,5 quilòmetres i travessar un camí pràcticament intransitable. En el Salt de la Mosset podem observar l'antiga casa del zelador i la bifurcació del canal en dos ramals: un de més petit, que rep el nom de "regadora superior" i el mateix canal de la dreta, que continua el seu trajecte endinsant-se en el terme municipal. Per arribar aquí hem de prendre el carrer Major, que parteix a la nostra dreta des de l'avinguda Josep Anselm Clavé, travessar l'autovia pel pont elevat i creuar el pàrquing del centre comercial, fins arribar al camí que discorre paral.lel a la part posterior. Seguirem aquesta calçada, a la nostra esquerra, i després el camí de terra que discorre al costat de la sèquia fins arribar al salt de la Mosset. Un cop visitat, hem de tornar sobre els nostres passos, fins a l'avinguda Josep Anselm Clavé.

Salt de la Mosset, al Canal de la Dreta

EL PRAT DE LLOBREGAT
Avancem per l'avinguda Josep Anselm Clavé, girem a l'esquerra pel carrer Major i després a la dreta pel carrer del doctor Soler i Torrens fins a la avinguda del canal que parteix, des del parc del Fondo d'en Peixo , a la nostra esquerra. Seguim el primitiu recorregut del canal, ara soterrat, fins a l'avinguda Verge de Montserrat, on haurem de continuar a la nostra esquerra fins al carrer coronel Sant Feliu. Avancem a la nostra dreta, fins travessar l'avinguda Onze de setembre, que ens deixarà als jardins de Món Racó. Des d'aquí, continuarem el recorregut final del canal fins a la desembocadura, sense perdre´l ja més de vista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada