El Prat de Llobregat fou conegut, durant segles, com “el poble de les febres” ; nom genèric que comprenia malalties tals com el paludisme, la disentería, el tifus i les hepatitis; produïdes pels mosquits i l’aigua no potable. La manca total de condicions higièniques al delta del Llobregat, fins fa ben poc, va causar veritables estralls als nostres avantpassats, indefensos a mercè d´un medi hostil e inclement. Aquestes són petites històries d’aquella gent, marcada per la insalubritat, la pobresa, la incultura, la violencia, el treball i la suor pegada al cos, però sobretot, per un amor desmesurat cap aquesta terra.

dilluns, 11 de febrer del 2013

La raça Catalana del Prat (3/3)

LA FIRA AVÍCOLA DEL PRAT
El dia 27 de setembre de 1941, coincidint amb la Festa Major, va tenir lloc la “Primera Exposició de Raça Prat”, amb la finalitat de donar a conèixer les qualitat d´aquest excel.lent producte. El diari La Vanguardia (5), en la seva edició del dia 28 narrava: “Ahir, a la tarda, el governador civil, senyor Corretja Veglison, acompanyat de don Luís Piñana, subdelegat d´Abastaments, va visitar l´Exposició Avícola organitzada per l´Ajuntament del Prat i la C.N.S. on van admirar notables exemplars gallinacis de la tan famosa raça del Prat”. Malgrat això, no seria fins a 34 anys després, al desembre de 1975, quan tindria lloc el Segon “Concurs-Exposició Avícola Raça Prat”, que obtindria un gran èxit de públic, permetent la seva celebració, amb caràcter anual i de forma ininterrompuda, fins als nostres dies. A partir de la tercera edició, va passar a anomenar-se “Fira Avícola de la Raça Prat”, amb l´excepció dels anys 1978 i 1988, que es va denominar “Fira Avícola de la Raça Catalana del Prat”. Des del seu naixement, la fira ha estat situada en diferents localitzacions, com la Torre Balcells, l´Avinguda Verge de Montserrat, l´Artesà o el Poliesportiu Estruch; fins a la seva ubicació actual en l´aparcament provisional de cal Gana, on aquest any, 201, se celebra la 38 edició.
La Fira Avícola té lloc, cada any, durant el segon cap de setmana de desembre, properes ja les festes nadalenques –que constitueixen un percentatge molt elevat de les seves vendes totals de pollastes i capons-; i s´ha convertit, des dels seus inicis, en un punt de trobada entre el pagesos del baix Llobregat i la societat civil, industrialitzada. És un gran esdeveniment per a la ciutat del Prat i un aparador perfecte per a mostrar al públic assistent, no només la gran qualitat dels productes agrícoles i ramaders de la nostra comarca, si no també, una forma de vida rural, gairebé desapareguda en l´actualitat, basada en l´agricultura i la ramaderia. Amb el temps, s´han anat afegint a aquesta mostra nous productes o serveis, que han culminat en la instal.lació de diferents pavellons temàtics:
Pavelló avícola, agrícola i ramader. S´exposen aus de raça Prat i altres animals domèstics vinculats a la vida en la masia; productes agrícoles i útils de treball o esbarjo.
Mostra comercial. Des de 1988, es donen cita en aquest pavelló, les associacions de comerç local i empreses que ofereixen els seus productes o serveis.
Mostra d´Entitats d´el Prat de Llobregat. Permet a les entitats locals poder donar a conèixer els seus projectes, productes o serveis, d´una forma directa, propera al públic.
Fira Mercat Artesania: Situada a l´aire lliure, aglutina diferents stands amb productes artesans nacionals.
Espai gastronòmic. Permet la degustació de productes de la gastronomia local: pollastre i capó raça Prat, carxofes, etc.
Sala d´actes: Permet l´organització d´actes de diversa índole, durant la celebració de la Fira.




NOTES:
(1). El concurso anual de razas de gallinas catalanes del Prat en Barcelona en el Instituto Agrícola de San Isidro. Mundo Avícola. Año XV, nº 169. Enero 1936. Pág. 19.
(2). La Vanguardia. 5 de novembre de 1961. Do José Colominas Vergés. Pàg. 32.

(3). La Vanguardia. 23 d'agost de 1968

(4). La Vanguardia. 2 de novembre de 1971.
(5). La Vanguardia. 28 de setembre de 1944. Pàg. 6.
REFERÈNCIES:
  • Apuntes históricos sobre la raza catalana del Prat I y II. Fernando Orozco. Selecciones Avícolas. Vol. 27, nº 7. Julio 1985. Real Escuela de Avicultura. Selecciones Avícolas.
  • Raça Prat. Origens i evolució. Jordi Torrent i Vicenç Tirado. 22 de maig de 1998. III Curs d´Història del Prat. Amics del Prat 1998.
  • Funcionamiento de la conservación de razas de gallinas autóctonas en Cataluña. Francesch A. Archivos de zootecnia. Vol. 47, nº 178-179. Pág. 147. IRTA. Centre de Mas Bové. Unitat de Genètica Avícola.
  • Comportamiento del desarrollo de gallos capones de las razas Catalana del Prat Leonada y New Hampshire. Informe preliminar. J.R. Villa, M.L García e I. Sevilla. Departamento de Genética. Instituto de Investigaciones Avícolas. Gaveta postal, 1. CP 17200, Santiago de las Vegas. Ciudad de la Habana. Cuba. Rev. Cubana de Ciencia Avícola, 2001, 25. Pág. 151-155.
  • Races autòctones avícoles. Enric Corominas i Cortés.
  • Razas de gallinas catalanas. La conservación de un patrimonio genético… y la producción del pollo campero. Amadeu Francesch Vidal.
  • www.granjatorres.es.
  • La Vanguardia. 28 de septiembre de 1944. Pág. 6.
  • La Vanguardia. Domingo, 5 de noviembre de 1961.
  • La Vanguardia. 23 de agosto de 1968.
  • La Vanguardia. Martes, 2 de noviembre de 1971. El Prat: La desaparición de una famosa granja avícola. En su emplazamiento se construyen bloques de viviendas. Pág. 33.
  • www.wikiprat.cat. Raza Catalana Prat.
  • El pollo del Prat, conocido como “potablava”, es una raza que ha evolucionado de forma rústica muy adaptada a las condiciones del delta del Llobregat”. Entrevista con Manuel Torres, presidente del Consell Regulador de Pollastre i Capó del Prat.
  • www.pollastredelprat.com. Potablava.
  • www.mundoavicola.com. Catalana del Prat.
  • El concurso anual de razas de gallinas catalanes del Prat en Barcelona en el Instituto Agrícola de San Isidro. Mundo Avícola. Año XV, nº 169. Enero 1936. Pág. 19.
  • Fira Avícola Raça Prat y Expratfil-80.
  • Todo aquel que prueba estos pollos. Revista El Prat. Fira 2003.
  • www.xtec.cat. Fira Avícola de la Raça Prat.
  • Races autòctones (II). Dossier Tècnic. Formació i Assessorament al sector agroalimentari. Generalitat de Catalunya. Departament d´Agricultura, Alimentació i Acció Rural.
  • www.elprat.cat. Características del pollo de la raza Prat.
  • www.elpais.com. Pollo y capón del Prat. Isabel Olesti. 22-08-2005.
  • - Postales y Fotos Antiguas de Gente del Prat. Grupo de facebook de Pedro García Vela.
  • - Tots els colors del Prat. Ajuntament del Prat de Llobregat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada