El Prat de Llobregat fou conegut, durant segles, com “el poble de les febres” ; nom genèric que comprenia malalties tals com el paludisme, la disentería, el tifus i les hepatitis; produïdes pels mosquits i l’aigua no potable. La manca total de condicions higièniques al delta del Llobregat, fins fa ben poc, va causar veritables estralls als nostres avantpassats, indefensos a mercè d´un medi hostil e inclement. Aquestes són petites històries d’aquella gent, marcada per la insalubritat, la pobresa, la incultura, la violencia, el treball i la suor pegada al cos, però sobretot, per un amor desmesurat cap aquesta terra.

dilluns, 11 de febrer del 2013

La ruta del canal de la Dreta (1/3)

La ruta del Canal de la Dreta transcorre a través d'uns 20 quilòmetres, travessant les poblacions de Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Sant Boi i Prat de Llobregat. És una ruta pensada per a un públic adult, no per la dificultat que comporta, sinó per transcórrer, durant una gran part del recorregut, propera a vies urbanes transitades. Només el tram final, d'uns tres quilòmetres de longitud, permet gaudir-ne en família a través dels carrils habilitats per al passeig, a peu o en bicicleta, on no trobarem a faltar bancs on descansar, ni fonts on calmar la set. (1).

Masia "Propietat del Canal de la Dreta". Lloc de captació d´aigüa del riu

El punt de partida és l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) del municipi de Sant Vicenç dels Horts, que té el mateix nom que la població. Descendim pel carrer Josep Anselm Clavé fins a trobar la carretera BV 2002, voregem la rotonda i agafem la sortida que part en direcció "Sant Boi de Llobregat. Colònia Güell ". Passat el pont, ens desviem cap a un camí de terra que discorre a la nostra esquerra, paral.lel a la riera. Passejarem uns minuts entre camps de fruiters i horts fins arribar a una bifurcació on continuarem a la nostra esquerra, passarem sota l'autopista A2 i les vies del tren i arribarem a una petita masia blanca "Propietat del Canal de la Dreta del Llobregat", des d'on part aquest canal. Podem aprofitar per acostar-nos al riu i després reprendrem els nostres passos fins al pont de la riera, des d'on continuarem a la nostra esquerra, en direcció Sant Boi de Llobregat.

Canal de la Dreta a la població de Sant Vicenç dels Horts

El Canal de la Dreta discorre paral.lel a la carretera de Sant Boi (BV 2002) fins a arribar a aquesta població. És fàcil de seguir per l'espessa arbreda que creix en els seus marges. Però anem a pams, la nostra primera trobada amb el canal es produirà passada l'estació de servei "Les Palmeres", al marge esquerre de la carretera. Podem desviar uns 400 metres en direcció al riu i contemplar l'important cabal que arrossega en el seu inici. Després, continuarem en direcció a Sant Boi, travessant el terme municipal de Santa Coloma de Cervelló.

Camps de conreu, al costat del Canal de la Dreta

SANTA COLOMA DE CERVELLÓ
A l'alçada de l'estació dels FGC de Santa Coloma de Cervelló vorejarem la rotonda i prendrem la sortida del mitjà, un camí de servei del Parc Agrari del Baix Llobregat que discorre, menys transitat , a l'esquerra del canal. Durant aquesta part del trajecte, que en alguns trams està canalitzat, podem observar un petit salt d'aigua, comportes de transvasament i, com sempre, la rica horta del nostre delta. A la nostra dreta ens impressionarà el castell "encantat" de Torre Salvana, la torre data del segle X. Passats uns metres, agafarem el desviament que trobem a la nostra dreta per reprendre la BV 2002, a l'altura de l'estació "Colònia Güell" dels FGC.

Diferents imatges del Canal de la Dreta, a la població de Santa Coloma de Cervelló


Sistema de comportes i derivació del canal cap a sèquies de regadiuCastell de Torre Salvana. Santa Coloma de Cervelló


COLÒNIA GÜELL
Podem fer un parèntesi en el nostre itinerari per visitar la Colònia Güell, declarada conjunt Històric-Artístic d'interès. Hi destaca el grandiós recinte fabril, el recinte residencial i, sobretot, la Cripta Gaudí, una de les obres més representatives del genial arquitecte Antoni Gaudí. Un cop acabat el parèntesi turístic reprendrem la marxa fins al proper Sant Boi de Llobregat.


Cripta de Gaudí, a la Colònia Güell


NOTES:


(1). Per a més informació acerca del Canal de la Dreta, podeu consultar l´entrada "El Canal de la Dreta", d´aquest mateix bloc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada